07-03-2009: Bijna alle plannen moeten worden herzien

Blauwe Zoom onder de loep

Bron: Het Kompas editie Hardinxveld-Giessendam, woensdag 4 maart 2009, Marjanne Dijkstra

H’VELD-G’DAM – De plannen voor de nieuwbouw in de wijk Blauwe Zoom in Hardinxveld-Giessendam worden opnieuw onder de loep genomen. Een gevolg van de kredietcrisis? Wethouder Cor de Jong meent dat dat wel meevalt. ,,Bijna alle plannen moeten op den duur worden herzien. Zeker bij langlopende plannen zoals deze kun je nu eenmaal niet heel ver in de toekomst kijken en plannen.” Geluiden over vermindering van het aantal huizen dat in de wijk wordt gebouwd door de kredietcrisis wil de wethouder hiermee de kop indrukken.

Eerder meldde een woordvoerster van de gemeente dat de bouw van de woningen in de Blauwe Zoom wat stagneert wegens veranderde procedures met bouwvergunningen. Wethouder De Jong meldt desgevraagd: ,,De fasering voor de nieuwbouw in de Blauwe Zoom ligt nog niet vast, dat is nog onderwerp van gesprekken die we hebben met mede-ontwikkelaar Gebr. Blokland. Ongetwijfeld moeten zaken worden aangepast in het voorontwerp bestemmingsplan, maar dat is in feite niet anders dan in andere plannen.” De consequenties voor de bouwplannen liggen volgens de wethouder niet in het aantal woningen dat in de Blauwe Zoom wordt gebouwd, maar vooral in het type woningen. ,,Naar woningen die tussen de 250.000 en 400.000 euro gaan kosten is op het moment niet zoveel vraag. Die moet je dus ook niet willen bouwen. Ook bij appartementen is het maar de vraag hoeveel we daar nu van op de markt moeten brengen.” De wethouder is zeker wel alert op de problemen op de woningmarkt door de huidige economische malaise. ,,In regionaal verband is dit onderwerp al aan de orde geweest. De vraag daarbij was hoe je als gemeente invloed kunt hebben op huizenbouw.” De Jong meent dat partijen in deze tijd flexibel moeten zijn.

De Jong: ,,Je kunt nu niets vastleggen. Zeker niet voor iets wat pas in 2016 af moet zijn.” Op het moment wordt ook onderhandeld over de grond; een deel is nog eigendom van Gebr. Blokland. ,,We hebben een samenwerkingsovereenkomst om gezamenlijk de wijk te ontwikkelen. Op het moment is een deel van de grond nog in handen van de Gebr. Blokland, in dit geval zijn er maar twee grondeigenaren en dat is makkelijker werken dan met vijftien verschillende partijen.” Nieuwbouwwijk Blauwe Zoom (West III) moet de komende jaren worden afgebouwd met zo’n 650 woningen en bedrijven. Sporthal Westhal werd in oktober vorig jaar in gebruik genomen en bij de wijk wordt het nieuwe station Giessendam-West gebouwd.

Wilhelminaschool

Voor plannen zoals de nieuwbouw van de Koningin Wilhelminaschool, die op korte termijn moet worden gerealiseerd, is het volgens De Jong wel belangrijk om te kijken hoe haalbaar het plan nog is. Het afhaken van De Akker speelt geen enkele rol in dit geheel, meent De Jong. ,,Nieuwbouw van de school is nu zelfs makkelijker te realiseren omdat je minder vervoersbewegingen hebt bij de school. Je hebt minder ruimte nodig voor busjes waarmee de kinderen van De Akker naar school zouden komen. Op dit moment worden nog studies gedaan naar een herziening van het plan van de huidige Wilhelminalocatie. We zijn druk aan het rekenen om te kijken hoe nieuwbouw te realiseren. Ik weet nog niet wanneer duidelijkheid is over de plannen.”